Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 1945'te kurulduğu tarih olan 16 Ekim, 150 den fazla ülkede her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 16.10.2019 tarihinde iki farklı etkinlik düzenlendi
Etkinliklerin ilki Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün iş birliğinde bölüm öğrencileri, akademisyenler, kurumumuz personeli ve yöneticilerinin katıldığı bir panel oldu. Bir diğer etkinlik ise İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, açlığa son verilmesi kapsamında "Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya" temalı bilgilendirme toplantısı şeklinde gerçekleşti.
Etkinliklerde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun 2019 yılı Dünya Gıda Günü teması ile ilgili sunumlar yapılarak özellikle gıda israfı ile ilgili olarak işleme aşamasında gıda mühendislerinin rolü ve önemi üzerinde duruldu.
Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; "Bu yılki Dünya Gıda Günü'nün amacı, "Açlığa Son Verme" hedefine ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri, akademi ve karar verici makamların bir araya gelip şimdiye kadar çıkarılan dersler ve iyi uygulamalar doğrultusunda bu hedefin mümkün olduğunu tüm dünyaya hatırlatmak ve farkındalığı artırmaktır.
Dünyanın pek çok yerinde, gıda güvenliğinin sağlanması ve gıdaya erişimde büyük zorluklar yaşanıyor. Bu durum, özellikle küçük tarımsal üreticiler, çatışma, doğal afet veya iklim değişikliği gibi krizlerden etkilenmiş, finansal kaynakları sınırlı insanlar için önemli bir sorun. Bazı insanlar yaşadıkları yer nedeniyle taze ve besleyici gıdaları satın alma imkânına sahip bile değiller.
Gıdayı üretme, tedarik etme ve tüketme yöntemimiz değişmeli. Çiftlikten tabağa gıda sistemlerimiz şu anda yüksek getirili temel tarım ürünlerinin üretimini destekliyor. Artan gıda üretimi beslenmemizi etkilerken iklim değişikliğiyle birlikte hızlı bir biyolojik çeşitlilik kaybına da neden oluyor. Tarih boyunca 6.000'den fazla bitki türü gıda amaçlı ekilip biçilirken, günümüzde toplam tarımsal üretimin % 66'sından fazlası sadece sekiz bitki türünden oluşuyor. Şu anda küresel beslenme enerji arzının yaklaşık % 50'sini sağlamak için sadece üç ürüne buğday, mısır ve pirince güveniyoruz. Sağlıklı beslenebilmek ve çevreyi koruyabilmek için gıda çeşitliliği çok önemli" dedi.
Düzenlenen törenlere; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Melikşah Taşkın, Mustafa Gündoğar, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı, CBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Bağdatlıoğlu, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Özlem Çağındı katıldı.