T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MANİSADA BİYOLOJİK MÜCADELE ARTARAK DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 20.05.2024

İstilacı Kahverengi Kokarcaya karşı Samuray Arıcığı iş başında. Tarım düşmanı olarak bilinen Kahverengi Kokarcalara karşı 'Samuray Arıcığı' ile biyolojik mücadele yürütülüyor.

 

Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün işbirliğinde Kahverengi Kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında 1.000 adet yumurta parazitoiti olan Samuray Arıcığı'nın doğaya salımı gerçekleştirildi.

 

Kahverengi Kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. 300'den fazla bitki türünde beslenebilen istilacı böceğin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması, yayılışını kolaylaştırmaktadır. Kahverengi Kokarca birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır

 

Kahverengi Kokarcanın baş düşmanının Samuray Arıcığı olduğuna dikkat çeken Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa'nın ürün yelpazesinin geniş olması ve önemli ihracat ürünlerine sahip olması sebebiyle üreticilerimizin verim ve kalite kaybını önlemek için duyarlı olmaları gerektiğini ifade etti. Öztürk, biyolojik mücadele kapsamında salımı yapılan Samuray Arıcığı sayesinde Kahverengi Kokarcanın doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altına almanın mümkün olduğunu söyledi.

 

Üretimde biyolojik mücadeleyi önemsediklerine dikkat çeken Metin Öztürk; “Biyolojik mücadele yöntemleri konusunda farkındalık sağlamak, üreticilere alternatif mücadele yöntemlerini tanıtarak kimyasal mücadeleyi azaltmak, bu vesile ile hem girdi maliyetlerini düşürmek hem de çevreyi ve toprağı korumak amacıyla ilimizde biyolojik mücadeleyi önemsiyor ve her fırsatta uygulamaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında 485 adet ve son olarak 23.02.2024 tarihinde 1.000 adet kınalı keklik salımını gerçekleştirdik" dedi.

 

17.05.2024 tarihinde Yunusemre İlçesi Yağcılar Mahallesi Gediz Mevkiinde gerçekleşen programa; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk,  Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı,  İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Bilgin Güven, Yunusemre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Güleç, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İl-İlçe Müdürlüğümüz konu uzmanları ile üreticiler katıldı.