T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Gıda Denetimleri ve Kamuoyu Duyuruları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi : 24.10.2024

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Gıda Denetimleri ve Kamuoyu Duyuruları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

İl Müdürü Öztürk açıklamasında ; “Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bağlı mevzuatlar ile gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamaları ve bu konulara ilişkin resmî kontrol ve yaptırımlar kapsamında, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda ve yem arzının sağlanması için işletmelere yönelik denetimler yapılmaktadır. 

 

Bakanlığımızca risk esaslı rutin denetimler, Cimer şikâyetleri, Alo Gıda 174 hattına yapılan şikâyetler, Numune Alma Planları doğrultusunda yapılan denetimler, Hızlı Alarm  (RASFF) kapsamında yapılan denetimler, Sektör bazında eş zamanlı denetimler, HACCP Tetkik denetimleri gibi çeşitli sebeplerle gıda kontrol görevlilerince kontrol ve denetimler gerçekleştirilmektedir. Bakanlık olarak gıda güvenilirliği konusunda temel hedefimiz tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olduğundan 216 kontrol görevlisi ile ilimizdeki 18427 adet gıda ve yem işletmesine, 2023 yılında 27.417 denetim yapılmıştır. 2024 yılında 19.719 adet denetim yapılmış olup, denetimlerimiz devam etmektedir.

 

Gıda üretim ve satış zincirinin tüm aşamalarında, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amaçlarıyla, Bakanlığımızca, değişik ürün gruplarında risk değerlendirmesine bağlı olarak numuneler alınmaktadır. 2023 yılı içerisinde toplam 1.778 adet numune alınmıştır. 2024 yılında 2531 adet numune alınmış olup, denetimlerimiz devam etmektedir.

 

5996 Sayılı Kanunun 31 inci maddesinin altıncı fıkrası ve 17.12.2011 tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik' in "Şeffaflık ve Gizlilik" başlıklı 8 inci maddesine göre Bakanlık tarafından, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan, laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten /ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası bilgileriyle birlikte Bakanlık resmî internet sitesinde duyurulmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

 

5996 Sayılı Kanunun 24 üncü maddesi 4 üncü fıkrasına aykırılıktan ve laboratuvar sonucuyla da taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdayı üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası ile 5996 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi 1 inci fıkrasının (a) bendi gereği kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası, bilgileri kamuoyuna duyurulur.

 

Güvenilir Gıda için uygulamaya başlayan guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde anlık ve şeffaf şekilde yıl boyu süren denetimler neticesinde karşılaşılan durumlar vatandaşların bilgisine sunulacaktır. Tüketicilerin hızlı ve güncel bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar ile taklit tağşiş yapılan gıdaların anlık bilgilendirmeleri guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde kamuoyuna duyurulacaktır" dedi.