T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Salmonella Kontrol Programı İle İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Manisa İlinde bulunan kanatlı firmalarına "Ulusal Salmonella Kontrol Programı" ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Dünyada kanatlı üretimi her geçen yıl artış göstermektedir. Dolayısıyla kanatlı üretimindeki artış diğer hayvansal protein kaynaklarına göre daha fazla oranda gerçekleşmektedir. Bu artıştaki en önemli faktör, tüketimin artmasıdır. Artan tüketime bağlı olarak kanatlı ürünlerinin kalite standartlarının arttırılması için yoğun çaba sarf edilmektedir.

Manisa İli olarak hindi ve tavuk eti üretiminde 1. Sırada, yumurta üretiminde ise 2. sırada yer almaktayız. Bu durum haklı bir gurur kaynağının yanı sıra bizlere oldukça sorumluluklarda yüklemektedir.

Halk sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından bakıldığında, kanatlı ürünlerindeki gıda patojenlerinin de kontrolü çok önem arz etmektedir. Bu gıda patojenleri arasında en önemli grup olan Salmonella serotipleridir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede Ulusal Salmonella Kontrol Programları geliştirilip uygulamaya konulmuştur.

Bakanlığımız Şubat 2018 tarihinde Ulusal Salmonella Kontrol Programını yayımlamıştır. Bu programın yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Kanatlı İşletmelerinin kendi yapılarına uygun olarak hazırladıkları kontrol programlarını onay için Bakanlığa sunmaları gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz 08.08.2018 tarihinde Kanatlı İşletmelerini konu hakkında bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenlemiştir. Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Gök'ün başkanlık ettiği toplantıda, konu sorumlusu Veteriner Hekim Yücel Özgezerim "Ulusal Salmonella Kontrol Programı" ile ilgili sunum gerçekleştirmiştir. Toplantıda ayrıca sektörde konu ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve oluşan soru işaretlerine yönelik bilgilendirmeler yapılmıştır.