T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ahmetli’de Tarla Günü Düzenlendi

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Ahmetli'nin Alahıdır Mahallesi'nde "Manisa-Ahmetli Bağlarında Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve Tarım İlacı Kalıntısının Azaltılmasına Yönelik Mücadelenin Yönetimi Projesi" kapsamında tarla günü düzenlendi.

 

08.08.2018 tarihinde düzenlenen tarla günü; Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü,  Sumi Agro Turkey ve Ege İhracatçı Birliklerinin iş birliğinde gerçekleşti.

 

Tarla gününe; Ahmetli Kaymakamı Gökay Özkan, TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü adına Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Ahmetli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Kuru Meyve Müdürü Necdet Kömür, Sumi Agro Genel Müdürü İrfan Arslan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli,  İl ve İlçe Müdürlüklerinin konu sorumlusu teknik personeller ile çok sayıda üretici katıldı.

 

Ahmetli İlçesi kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi açısından Manisa'nın önemli ilçelerindendir. Bağ alanlarının en önemli zararlısı olan Salkım Güvesi, hasada yakın ilaçlama gerektirdiği için üzümlerde kalıntı sorununa yol açabilmektedir.

 

Türkiye'de 2003 yılında ruhsat almış olan Salkım Güvesi'ne karşı çiftleşmeyi engelleme yöntemi kullanılmaya başlamıştır. Bakanlığımızın 2012 yılından itibaren üreticilere doğrudan desteği sayesinde bu tekniği kullanan üretici sayısında belirgin bir artış yaşanmıştır. 

 

Proje ile Ahmetli İlçesinde bu tekniğin yaygınlaştırılmasının yanı sıra gereksiz Salkım Güvesi ilaçlamalarının da önüne geçilebileceğini üreticilere uygulamalı olarak gösterdiklerini belirten Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan; "Hedefimiz, seçilen üreticilerimizi, Salkım Güvesi mücadelesinde pestisit kullanımına gerek bırakmayan, çevre dostu, çiftleşmeyi engelleme metodunu kendi başına uygulayabilir hale getirtmek ve gerek duyulmadıkça tarım ilacına başvurmamalarını sağlamaktır. Üreticilerin bilinç düzeylerini arttırmak, diğer yıllarda da birlik ve dayanışma içerisinde yöntemi kendi kendilerine uygulayabilmelerini sağlamak önceliğimizdir.  Biyoteknik mücadele yöntemi kullanımı,  üretici ve tüketici açısından çevre dostu, izlenebilir ve sürdürülebilir başarılı bir yöntemdir.

 

Bir diğer amaçta ise ilçedeki bağ üreticilerine tarımsal mücadelede kullanılan modern ve sürdürülebilir yeni teknikleri arazi uygulamaları ile öğretmek, zararlı ve hastalıklara karşı başta biyoteknik ve biyolojik mücadele olmak üzere çevre dostu alternatif metotları kullanma becerilerini geliştirmek, çevre ve insan sağlığını koruyarak ilaç kalıntısı olmayan sağlıklı üzüm elde etmektir" dedi.

 

Düzenlenen tarla gününde Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden Dr. Özlem Altındişli katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Üreticilerin görüşlerini aktarmaları ve seçilen bir bağ alanında uygulamalı eğitim verilmesinin ardından tarla günü sona erdi.