T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Öztürk; “Manisa Üreticisi Kalıntı Sınavını Başarıyla Geçti”

Yayın Tarihi : 3.10.2018

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilimiz genelinde zirai ilaç kalıntısının önlenmesi yönünde önemli çalışmalar gerçekleştirmiş, 2016-2017 üretim yılını “Zirai İlaç Kalıntısı ile Mücadele Yılı” olarak değerlendirerek olumlu aşamalar kaydetmiştir. Bu iyileşmenin sürdürülebilir olması amacıyla, üreticilerin pestisit kalıntısına karşı bilinçlendirilmesi çalışmalarını 2018 yılında da aktif olarak sahada devam ettirmiştir.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Metin Öztürk, 2018 yılı kalıntısız üzüm yetiştirme çalışmalarını değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizin geleneksel ihracat ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakınının Manisa'dan gerçekleştirilmekte olduğunu kaydeden Metin Öztürk; “Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızın aldığı tedbirler ve mevzuat değişiklikleri ile beraber, üreticilerimizin de gayretleri sonucunda ilaç kalıntısız üzümler üretmekteyiz. Sektördeki tüm paydaşlar ile yapılan ortak çalışmalar ile sebze ve meyvelerde ilaç kalıntılarına dikkat edilmesi, kalıntısız üzüm yetiştirme yönündeki eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Çalışmalar, sektörün paydaşları olan kuru üzüm ihracatçı firmaların yetkilileri, Ticaret Borsaları, Ege İhracatçıları Birliği, Ziraat Odaları, TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatiflerinin işbirliğinde gerçekleştirilmiştir. Önceki yıllarda yaşanan kalıntı sorunları, 2016-2017-2018 yıllarında yapılan çalışmalar ile kuru üzümde çözüme kavuşmuştur” dedi.

2017-2018 sezonunda 279.343 ton ile rekor düzeyde satış gerçekleştiğine dikkat çeken İl Müdür Vekili Öztürk; “Rekor düzeydeki üzüm satışımız, ürünlerimizin kalıntısız olduğunun en önemli göstergesidir. Alıcı konumundaki AB ülkeleri aldıkları üzümümüzü pestisit kalıntısı kontrolünden geçirmektedirler. 10 yıllık bir süreçte pestisit kalıntısı nedeniyle geri iade ya da bildirim almış bir üzüm partisi yoktur. Üreticilerin pestisit kalıntısına karşı bilinçlendirilmesi, tarım ilaçlarının alım satımının reçete ile yapılması ve bunun kontrolü, bayii denetimlerinin eksiksiz yapılması, hasat öncesi ve hasat sonrası ürünlerin kalıntı kontrolü ve yasal işlemlerin uygulanması, Biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması, Eküy, entegre mücadele, tarla okulu çalışmaları büyük bir titizlik ve bütünlükle gerçekleştirilmektedir” dedi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Biyoteknik mücadele uygulayan üreticileri teşvik etmekte olduğuna ve dekara 50 TL destek verdiğine vurgu yapan Öztürk; “İlimiz, kimyasal mücadeleye alternatif olan Biyoteknik mücadelede Türkiye’de 1. sıraya yükselmiştir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış, yapılan analiz sonuçlarına göre kalıntı sorunu sıfıra inerek, Manisa üreticisi kalıntı sınavını başarıyla geçmiştir. Bu anlamda başta Manisalı üzüm üreticilerimiz olmak üzere bizlerle işbirliği içerisinde çalışan sektörün tüm paydaşlarına, destekleri ve bilinçli davranışlarından dolayı çok teşekkür ederim” diyerek açıklamalarına son verdi.