T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manisa Uluslararası Tarım Hayvancılık Fuarı Açıldı

Yayın Tarihi : 2.11.2018

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çerçevesinde SNS Fuarcılık tarafından organize edilen Tekno Tarım Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

Tekno Tarım Manisa 12. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış törenine Vali Yardımcıları Ünal Çakıcı ve Hayri Sandıkçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Metin Öztürk, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, fuara destek veren kurum ve kuruluşların başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile oda ve dernek başkanları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Metin Öztürk, fuarın Manisa tarımının gelişmesi ve çiftçilerimizin yeni teknolojik ürünlerden haberdar olmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Manisa’da yaklaşık 515 bin hektar tarım alanı bulunduğunu aktaran Öztürk; “İlimiz, hayvancılık ve bitkisel üretim yönünden ülkemizde üst sıralarda yer almaktadır. Bitkisel üretimimiz 2002 yılında 1,4 milyar TL iken 2017 yılında bu rakam %185’lik bir artışla 4,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Hayvansal üretimimiz ise 2002 yılında 0,5 milyar TL iken 2017 yılına geldiğimizde bu rakam 2,5 milyar TL’ye erişmiş ve %460’lık bir artış gerçekleşmiştir.

Bakanlığımızın önderliğinde 2002 yılından bu yana Manisa çiftçisine 1,65 milyar TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2002 yılında 1,9 milyar TL olan tarım ve hayvancılık gelirini 3,6 kat arttırarak 2017 yılında 6,9 milyar TL ye çıkardık. İlimiz çiftçilerine 2018 yılı içerisinde toplam 156.669.371 TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Destekleme uygulamaları devam etmektedir. İlimizde Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2018 yılında toplam 9.758.815 TL hibe ödemesi gerçekleşmiştir” dedi.

Manisa’da tarım ve hayvancılığının başarılı bu gelişiminde üreticilerin önemli bir rol üstlendiğine vurgu yapan Metin Öztürk; “Çiftçimizin bilgisi, özverisi, emeği, ilgisi asla göz ardı edilemez. Manisa çiftçisi bilinçlidir ve iyi tarım ile organik tarım alanında önemli mesafeler kat etmiştir. Manisa Türkiye’de Biyoteknik Mücadele uygulayan İller arasında 1. sıradadır. Organik tarım üretim miktarında da ülke birincisi konumundadır. Ancak bizler bu birincilikleri yeterli görmüyor, önümüzdeki yıllarda gerek alan gerekse kişi sayısının arttırılmasının öncelikli hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum.

Manisa; üzüm, tütün, tavuk eti üretiminde ve hindi varlığında ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Zeytin, salçalık biber, salçalık domates üretiminde ikinci sırada, yumurta, kiraz ve turşuluk hıyar üretiminde ise üçüncü sırada bulunmaktadır” dedi.

Gerçekleştirilen desteklemeler hakkında da bilgiler veren İl Müdür Vekili Öztürk “2002–2017 yılları arasında çiftçimize toplam 420 milyon TL hayvancılık destekleme ödemesi gerçekleştirdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programları kapsamında çiftçilerimize son 12 yılda 81 milyon TL destek verdik. 18 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Son 15 yılda 85,3 milyon TL yem bitkileri desteği ödedik. Son bir yılda; Genç Çiftçi Projesi kapsamında 239 çiftçimize 7 milyon 170 bin TL hibe desteği, 72.179 çiftçimize 3 milyon 230 bin dekar alanda 35,5 milyon TL mazot-gübre desteği verirken, 54 milyon 600 bin TL hayvancılık destekleme ödemesi gerçekleştirdik” dedi.

Manisa’nın ülke ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla da göz doldurduğuna dikkat çeken Öztürk; “2017 yılı içerisinde İlimizden başta kuru üzüm ve taze üzüm olmak üzere toplam 519.869 ton tarım ürünü ihracı gerçekleşmiştir. İlimizden gerçekleşen tarımsal ihracatın parasal değeri 537.167.000 dolar olmuştur.

Manisa tarım, hayvancılık ve sanayi yanında alternatif enerji kaynakları ile de adından söz ettiren bir il durumundadır. İklime bağlı kalmadan, kısmen ya da tamamen kontrollü olarak üretime imkan sağlayan Örtüaltı yetiştiriciliği Manisa’da giderek yaygınlaşmaktadır. Manisa Jeotermal Seracılıkta Türkiye İkincisidir. Jeotermal enerji ile ısıtılan sera varlığımız 756 dekar alana sahiptir.  Jeotermal enerji ile ısıtılan seraların %92,7’si topraksız tarım,  % 7,3’ünde ise topraklı tarım yöntemi ile yetiştiricilik yapılmaktadır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesini protokolle birlikte çiftçi kadınlar kesti. Töreninin ardından protokol üyeleri fuarda yer alan stantları gezerek incelemelerde bulundu.

Fuarın ilk gününde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan çizgi film animasyonunun karakteri olan Bay Kıvrık, çocuklar ve fuar katılımcıları tarafından yoğun ilgi gördü.

Bu yıl 12.’si gerçekleştirilen Fuar, 1–4 Kasım 2018 tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Fuara 120’yi aşkın firma katılırken, 10’un üzerinde kurum ve kuruluşun fuarda standı yer alıyor. Tarım ve Hayvancılık sektöründeki üreticilerle firmaları buluşturan fuar, başta Manisa Valiliği ve Manisa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından da destekleniyor. Dört gün boyunca açık olacak Fuar süresince, farklı konu ve konuklarla organize edilen seminerler ile girişimcilere ve katılımcılara ışık tutulacak.