T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Arazileri Değerlendirme ve Bilgilendirme Portalı Eğitimi Verildi

Yayın Tarihi : 30.01.2019

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasında Dair Yönetmelik kapsamında kurum izni için yapılacak tarımsal amaçlı ve tarım dışı kullanım müracaatlarının Tarım Arazileri Değerlendirme ve Bilgilendirme (TAD) Portal Sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, İlimizde bulunan plan yapmaya yetkili kurumlarda görev yapan teknik personele TAD Portal Sistemi eğitimi verildi. Eğitimde, 5403 sayılı kanun kapsamında tarımsal, tarım dışı izinlendirme talebinde bulunan plan yapıcı kurum ve kuruluşların TAD portal üzerinden yüklenmesi gereken sayısal veriler ve akabinde online başvuru sürecini yapabilmeleri amaçlandı.

30.01.2019 tarihinde gerçekleşen eğitim toplantısına; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Ahmet Başaran, Bakanlık Temsilcileri İbrahim Müftüoğlu, Pınar Atalay, Medine Dereli, TEDAŞ İzmir Bölge Müdürlüğü, Gediz Elektrik, Büyükşehir Belediyesi ile 17 İlçe Belediyesinin temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Yaşamın öğelerinden olan toprak, tarımsal üretimin yoğun olarak gerçekleştiği ülkemizde temel bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok medeniyete beşiklik yapmış olan Anadolu topraklarında, seyrek ve plansız arazi kullanımı, aşırı otlatma, yangınlar ve bilinçsiz tarla açma gibi nedenlerle doğal bitki örtüsü zaman zaman tahribata uğrayarak, toprak kayıpları ve arazi bozulmalarına yol açmıştır.  

Günümüz teknolojik koşullarında arzı artırılamayan, yerine ikamesi olmayan, oluşumu asırlar sürmesine rağmen kaybı dakikalar içinde gerçekleşebilen ve kıt bir kaynak olan topraktan elde edilen fayda gittikçe azalmaktadır. Bundan dolayı öncelikle üretken tarım topraklarının ve arazi bütünlüğünün çok iyi korunması gerekmektedir” dedi

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun amacına yönelik bilgiler veren Öztürk; “5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hem dünyada hem de ülkemizde her geçen gün önemi giderek artan; ülkemizin gıda, yem ve lif ihtiyacının yegane üretim ortamı olan toprakların korunmasını, geliştirilmesini ve planlı arazi kullanımını amaçlayan yasal düzenlemedir. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun amacı; toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek, korunmasını, geliştirilmesini, sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı arazi kullanımını, sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.

Bu Kanun ile; tarım arazilerinin izinsiz olarak amaç dışı kullanımını önlemeye yönelik yasal boşluk tamamlanmış olup, ülkemizdeki plansız yapılaşmaların tarım alanları üzerindeki tehdidine karşı korunma sağlanmıştır. Bu çalışmaları güçlendirmek için, izinsiz amaç dışı kullanım ile ilgili cezai müeyyideler getirilmiştir.

Gelişmekte olan Ülkemizde sanayi, turizm, yerleşim ve benzeri amaçlar için çok yoğun bir şekilde arazi kullanım talepleri ile karşılaşılmaktadır. Ülkemiz tarım arazileri üzerinde, bölge planlarına uygun olarak, tarım, orman, mera, turizm, yerleşim ve diğer alanların planlanması gerekmektedir. Bu kapsamda planlayıcı kuruluşlara büyük işler düşmektedir.

Kanun kapsamında yapılan tarımsal ve/veya tarım dışı arazi kullanım taleplerinde, müracaatların yönetilmesi, kayıt altına alınması, kayıtların güncel ve sağlıklı bir şekilde takip edilerek sonuçlandırılabilmesi için Bakanlık tarafından yazılımı yapılan “Tarım Arazileri Değerlendirme ve Bilgilendirme Sistemi (TAD Portal)”  http://tad.tarim.gov.tr web adresinde kullanıma açılmıştır. 5403 ve 3083 sayılı Kanunlar kapsamındaki tarımsal ve/veya tarım dışı amaçlı kullanım talepleri bu sistem üzerinden alınarak değerlendirilecektir” dedi.

Toplantı, İş Analisti Destek Uzmanı Seran Akkaya’nın vermiş olduğu eğitim, uygulamalarda karşılaşılan sorun ve öneriler, çözüm yolları konularında karşılıklı bilgi alışverişinin ardından son buldu.