T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA ŞAP AŞILAMA PROGRAMI BAŞLADI

Yayın Tarihi : 18.02.2019

Şap Hastalığı, ülkemiz ve dünyada görülebilen, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar arasında bulaşabilen bir hastalıktır. Çok öldürücü bir hastalık olmamasına rağmen hayvancılık ekonomisi yönünden önemli kayıplara yol açmaktadır. Çift tırnaklı hayvanlarda görülen bu hastalığın ilk döneminde yüksek ateş görülmekte, özellikle ağız bölgesi, dil ve ayaklar ile meme dokusunda veziküller ile seyretmekte, erişkin hayvanlarda ölümcül olmamakla beraber genç hayvanlarda ölüm görülebilmektedir.

Bu nedenle Bakanlığımızca ülkemizde altı aylık periyotlarda yılda iki defa olmak üzere programlı şap aşılamaları düzenlenmektedir. 2019 yılı ilk altı aylık şap aşılama programı 18 Şubat tarihi itibari ile başlamış bulunmakta olup program 30 Nisan tarihinde sona erecektir. Bu program çerçevesinde yetiştiricilerimize ait 2 aylıktan büyük yaştaki büyükbaş hayvanlar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyenleri tarafından aşılanacak olup, ilk defa aşılanan genç hayvanlara bir ay sonra rapel (tekrar) aşılamaları yapılacaktır.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz aşılama programı yapacakları mahalle muhtarı, yada azalara telefon ile ulaşarak anons yapılması sağlanacak, mümkün olduğu durumlarda yetiştiricilerimize SMS ile bilgi verilecektir. Bilhassa anonsları duyamayan yada mahalleye uzak yerleşmiş olan yetiştiricilerimizin aşılama gününü haber almaları önemlidir.

Şap hastalığı açısından altı ay boyunca hayvanlarda maksimum koruma sağlayan bu aşılama çalışmalarına, yetiştiricilerimizin de duyarlılık gösterip gerekli yardımları sağlaması, aşıların etkin şekilde uygulanmasının sağlanması ve dolayısıyla sağlıklı ve yüksek verimli hayvan yetiştiriciliği yönünden önem arz etmektedir.

Ayrıca Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda güncelleme çalışmaları 31 Mart 2019 tarihinde son bulacaktır. Bu nedenle yetiştiricilerimizin ölen, kesilen, satılan hayvanlarını İlçe Müdürlüklerine bir an önce bildirmeleri ve bu sayede işletmelerini güncel hale getirmeleri gerekmektedir.

Aşılama çalışmalarında görev alacak olan tüm Veteriner Hekim, sağlık tekniker ve teknisyeni arkadaşlarımıza başarılar diliyor, yetiştiricilerimize de Şap Aşılamasında gösterecekleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyor, sağlıklı ve bereketli bir hayvancılık dönemi temenni ediyoruz.