T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Demirci’de Çiftçi Toplantıları Düzenlendi

Yayın Tarihi : 18.03.2019

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Demirci Ziraat Odası’nın iş birliğinde “Kiraz Zararlıları” ve “Ari Alan Projesi” konularında çiftçi toplantıları düzenlendi. 13.03.2019 tarihinde düzenlenen toplantılar, Demirci İlçesi’nin 6 Mahallesinde gerçekleştirildi.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Mehmet Fatih Tolga,  Durhasan, Ayvaalan ve Alaağaç Mahallerinde yaptığı sunumlarda; Akdeniz Meyve Sineği ve Kanadı Noktalı Sirke Sineği Zararlısı ile ilgili üreticilere detaylı bilgiler verdi.  Bölgede yeni bir zararlı olan Kanadı Noktalı Sirke Sineği mücadelesi ile ilgili tanım, yaşayış ve mücadelesi hakkında üreticilerden gelen soruları yanıtladı. Bu zararlının kiraz ihracatındaki önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, Demirci İlçesinde Türkiye’de ilk kez yapılan ISPM-26 standardında Akdeniz Meyve Sineğinden ari alan oluşturulması projesi hakkında detaylı bilgiler aktardı.  

Ari alan projesinin işleyişinde farkındalık yaratmak ve bilgilendirmelerde bulunmak üzere Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Akman ise bahse konu mahallelerde bulunan kadın çiftçilere aynı konularda bilgiler aktardı. Zirai ilaç kalıntısı konusunda kadın çiftçileri aydınlatarak onlardan gelen soruları yanıtladı.

Esenyurt, Yarbasan ve Küpeler Mahallelerinde düzenlenen toplantılar İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan konu uzmanları Öner Demir, Hamza Alçiçek ve Ali Kaymak tarafından gerçekleştirildi. Toplantılarda; zararlılarla olan mücadelede kültürel önlemlerin önemi, bahçe temizliği, kanadı noktalı sirke sineğine karşı biyoteknik mücadele uygulamasının önemi, ISPM-26 ari alan projesinin uygulama raporu ve hasat öncesi pestisit denetimi konularında sunum gerçekleştirildi. Katılım sağlayan çiftçilerden gelen sorular yanıtlandı.

Proje, 01 Nisan 2019 tarihi itibarıyla bir yılını doldurmuş ve projenin ilk yıl uygulama raporu Bakanlığımıza önümüzdeki günlerde gönderilecektir. Bu sonuçlara göre Demirci İlçesi’nin Akdeniz Meyve Sineği’nden ari olduğu kanıtlanacaktır. İlçede yaklaşık 32.000 dekar alanda kiraz yetiştiriciliği yapılmakta olup, özellikle Uzakdoğu ülkelerine yapılacak kiraz ihracatlarında Demirci İlçesi’nin, Akdeniz Meyve Sineği ariliğinden dolayı cazibe merkezi olması hedeflenmektedir.  Projeye paydaş olarak Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği destek vermektedir.