T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Öztürk; “Erken Uyarı İstasyonları Yardımı İle Ürün Kayıplarının Önüne Geçiyoruz”

Yayın Tarihi : 2.04.2019

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, Bağda Tahmin ve Erken Uyarı Bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

02.04.2019 tarihinde gerçekleşen toplantıya; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk,  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Ahmetli İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Çobanoğlu, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli konu uzmanları Dr. Özlem Altındişli, Dr. Dilek Poyraz ile bağcılığın yoğun olarak yapıldığı ilçeler başta olmak üzere 10 İlçe Müdürlüğünden Bağ Tahmin ve Erken Uyarı konusunda görevli teknik personeller katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “İl Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirilen Bağ Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu Projesi kapsamında toplamda 10 ilçemizde, 760 bin dekar alanda, 16 Bağ Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonundan alınan veriler ile Bağda erken uyarı çalışmaları gerçekleştirilmektedir. İlimizde 1980 yılından beri Bağda Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda bağın ana zararlısı olan Salkım Güvesi ve ana hastalıklarından biri olan Bağ Mildiyösü'ne karşın, zamanında ve doğru bir şekilde mücadele edilmesi sağlanmaktadır.  Bağ Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları, ilimizde doğrudan 50 bin bağcıyı ilgilendiren önemli çalışmalardan biridir. Bu sistem sayesinde saha istasyonlarından alınan veriler, İlçe Müdürlüklerimiz bünyesinde görevli konusunda uzman teknik personellerimizce değerlendirilerek, Bağda Salkım Güvesi, Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi gibi önemli zararlara yol açan hastalık ve zararlılara karşı mücadele zamanı, doğru olarak tespit edilmektedir” dedi.

İl Müdürü Öztürk konuşmasında; hastalıklarla mücadelede zamanın çok önemli olduğunu, gereksiz bir ilaçlamanın maddi anlamda da üreticilerimizi zarara uğrattığını, erken uyarı istasyonları yardımıyla zamanında mücadele ile ürün kayıplarının önlenerek, maddi kayıpların da önüne geçildiğini ifade etti.

İl/İlçe Müdürlüklerimizce sezon başından, sezon sonuna kadar ihmal edilmeksizin haftanın en az 2 günü olmak üzere bizzat sahada kontrollerin yapılmakta olduğuna dikkat çeken Öztürk; “İl Müdürlüğü olarak Üniversite ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden talebimiz, başarı ile uygulanan Salkım Güvesi ve Bağ Mildyösü yanında,  bağın diğer hastalık ve zararlılarına karşı da erken uyarı yazılım ve metotlarının geliştirilmesidir. Özellikle Bağ Küllemesi, Bağda Ölükol ve Kurşuni Küf hastalıkları ile Bağda Unlu Bit,  Kırmızı Örümcek, Bağ Thripsleri için de erken uyarı modellerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir” dedi.

Toplantı, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli konu uzmanlarının sunumları, Bağ Salkım Güvesi ve Bağ Mildiyösü’ne karşı uygulanan tahmin ve erken uyarı prensipleri, Bağ Küllemesi ve Kurşuni Küf hastalıklarına ilişkin bilgilendirmeler,  teknik talimat değişiklikleri ve 2019 yılının planlaması ile devam etti.

Katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından toplantı sona erdi.