T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

108 Proje Sahibiyle Hibe Sözleşmesi İmzalandı

Yayın Tarihi : 14.06.2019

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Bireysel Sulama Sistemleri kapsamında hibe almaya hak kazanan 108 projenin sahipleriyle sözleşme imzalandı. Yapılan başvurularda 5.431.934 TL olan proje bedeline karşılık 2.715.967 TL hibe ödemesi yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan, Kırsal Kalkınma Destekleri Bireyler Sulama Sistemleri kapsamında hibe almaya hak kazanan projelerin, “Hibe Sözleşmesi İmza Töreni” İl Tarım Orman Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitler Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Düzenlenen imza törenine; Manisa Valisi Ahmet Deniz, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Gündoğar, Manisa Orman İşletme Müdürü İlker Özdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hilmi Yoldaş, Şubelerin Müdürleri, konu sorumlusu teknik personeller ile hibe almaya hak kazanan üreticiler katıldı.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, 2019 yılı için İl Müdürlüğümüze 145 adet müracaat yapılmıştır. 2017/48 Sayılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği kapsamında idari ve teknik bakımdan uygun bulunan 92 adet Damla Sulama Sistemi, 10 adet Yeraltı Damla Sulama Sistemi, 5 adet Yağmurlama Sulama Sistemi kurulması ve 1 adet Tamburlu Yağmurlama Makinesi alımı olmak üzere toplam 108 adet proje için %50 hibe desteği sağlanacaktır. İmzalanan sözleşme ile 60 günlük uygulama süresi sonunda taahhüdü yerine getiren yatırımcılarımıza hibe ödemesi yapılacaktır.

14.06.2019 tarihinde gerçekleşen program, saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasının ardından, sulama konusunda hazırlanan sine vizyon gösterimi ile başladı. Sonrasında kürsüye gelen Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk yapmış olduğu açılış konuşmasında; “Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan tarımsal kuraklıkla mücadele için alınan önlemlerden biride, basınçlı sulama sistemlerinin uygulanmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığımız mevcut su kaynaklarının korunması, kontrolünün sağlanması, birim alandan maksimum verimin elde edilmesi ve çiftçi yaşamının iyileştirilmesi amacıyla bireysel sulama sistemlerini özendirerek, hibe desteği vermektedir. İlimizde bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda 9.745 dekar arazi basınçlı sulamaya açılmış olacaktır. İmzalanan sözleşmelerin çiftçilerimize ve katma değer sağladığı ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Manisa’nın bir sanayi şehri olduğu kadar Ülkenin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Ahmet Deniz; “Manisa, çalışan, üreten ve katma değer yaratan bir şehir. Bütün çiftçilerimize teşekkür ediyorum, çünkü üretmek kadar güzel bir şey yok. Türkiye, son yıllarda tarımsal alanda gayri safi milli hâsıla olarak bakıldığında Avrupa’da 1 inci, Dünyada 6 ıncı sırada yer alıyor. Ülkemizde tarımı daha iyi seviyelere getirmek için Devletimiz tarafından verilen destekler, modern tarım teknikleri, akıllı sulama metotları önem kazanıyor. Dünyadaki ve Ülkemizdeki su kaynaklarını doğru kullanmak ve israfa yol açmamak gerekli. Tarımsal alanlarda damlama metoduyla sulama yapılması hem israfı önlemek hem de toprağın yapısını koruyarak üretimde verimi arttırmak açısından önemli” dedi.

Tarımın, ilerleyen zamanlarda Dünyada çok daha önemli bir yer edineceğine de değinen Vali Deniz “Hindistan ve Çin’in son 10 yılda geldiği noktaya bakacak olursak, gayri safi milli hâsıla oranlarının yükseldiğini görüyoruz. Bu iki ülke Dünya nüfusunun önemli bir bölümüne sahip. Bu ülkeler zenginleştikçe gıdaya olan ihtiyaçları artacak. Bu ihtiyaçlarını da bizim gibi tarım ülkelerinden temin edecekler. Onun için tarım, Ülkemiz açısından çok önemli ama çağın gerektirdiği teknik ve metotları kullanmak zorundayız. Dünyada büyük bir rekabet ortamı var. Tarımsal ürünlerimizin kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı olması durumunda Dünyada ki bu rekabettin gerisinde kalmayız. Bugün 108 yatırımcı ve üreticimize yaklaşık 2 milyon 700 bin civarında bir hibe desteği veriyoruz. Yatırımcılar ve üreticilerimiz için önemli bir destek. Çiftçimizin yüzü gülerse hepimizin yüzü güler. Bende bir çiftçi çocuğuyum, üniversiteyi bitirene kadar çiftçilik yaptım. O yüzden tarımın içinden geliyorum ve alın terinizin, emeğinizin, çabanızın çok önemli olduğunu biliyorum” dedi.

Program üreticilerle sözleşmelerin imzalanmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.