T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manisa’da Gıda Denetim Seferberliği Başladı

Yayın Tarihi : 26.11.2019

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 hafta boyunca tüm yurt genelinde sürecek olan Gıda Denetim Seferberliği uygulaması Manisa'da başladı. Ürün bazlı gıda kontrolünün ikinci gününde İlde bulunan süt ve süt ürünleri üretim tesisleri denetlendi. Denetimlere Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın ile Yunusemre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Mersinli'de bizzat katıldı.

"Denetim Seferberliği" sloganı ile başlatılan ve tüm kontrol görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirilen denetleme sürecinde, gıda güvenirliğini sağlamak amacıyla Manisa İl Merkezi ve İlçelerindeki üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde denetimler gerçekleştiriliyor.

Denetim sonrasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Metin Öztürk, gıda denetimlerinin yıl boyunca da aralıksız devam ettiğini ifade ederek; "Bilindiği üzere, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde gıda güvenirliğine yönelik denetimler; Bakanlığımıza bağlı 81 İl Müdürlüğü ve İllere bağlı yetkilendirilmiş İlçe Müdürlüklerinde çalışan kontrol görevlilerimizce yürütülmektedir. 25-30 Kasım 2019 tarihlerinde denetim seferberliği başlatılmış olup bu kapsamda; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamul üreten işyerleri, kasap ve şarküteri ile bakkal, market, büfe vb. iş yerleri, okul kantinleri ve yemekhaneleri (üniversite kampüsleri dahil) ve lokanta-restoran, dönerci, fastfood vb. toplu tüketim yerlerine eş zamanlı denetimler gerçekleştirilmektedir. Denetim seferberliğinde İl ve17 İlçemizdeki toplam 246 kontrol görevlilerimizle denetim faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde sürmektedir" dedi.

Denetimlerde görülen aksaklıklar konusunda öncelikle işletmelere süre verildiğini, gerektiği hallerde idari yaptırım uygulandığını ve gene gerekli görülen hallerde numune aldıklarını söyleyen İl Müdürü Öztürk, numuneler analiz edildikten sonra uygunsuzluk tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulandığına dikkat çekti. Metin Öztürk; "Çiftlikten sofraya, ham maddenin başlangıcından son mamule kadar her aşamada denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Kontrol planları kapsamında risk esasına göre uygun sıklıkta, haber vermeden hassasiyetle denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz.

 İl Müdürlüğümüz ve 17 İlçe Müdürlüğümüz olarak 2019 yılı Ocak ayından bugüne kadar 25.062 adet denetim gerçekleştirilmiş olup 317 adedine idari yaptırım uygulanmıştır. Denetimlerde toplam 1.826 adet numune alınmıştır. Bunlardan 1.506 adedi uygun, 105 adedi uygunsuz bulunmuş olup 215 adedi sonuçlanma aşamasındadır" dedi.