T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği İşletmecilere Anlatıldı

Yayın Tarihi : 5.12.2019

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, işletmecilere yönelik olarak "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği" hakkında, Yönetmelikle beraber gelen yeni düzenlemelere ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

04.12.2019 tarihinde Manisa Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, İlimiz Merkez İlçelerinde kasap,  meyve sebze işleme,  zeytinyağı, yumurta paketleme ve kuru üzüm işleme faaliyeti gösteren işletme yetkilileri ile Manisa Ticaret Borsası üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap; "Bu toplantının amacı işletmelerimizin çalışmalarına yardımcı olmak ve resmi kontrollerde uygulama birliği sağlamaktır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği uzmanlar tarafından işletme temsilcilerime anlatılacak. Manisa Ticaret Borsası olarak bu çalışmaların uygulamasına katkıda bulunmaya, işletmelerimizin her hangi bir yaptırımla karşılaşmadan konuya vakıf olmalarına destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk'te konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "1 Ocak 2020 itibariyle daha kapsayıcı şekilde uyulması zorunlu hale gelecek olan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirliyor. Aynı zamanda tüketiciye sunulan gıdaların etiketlenmesi, içerik bilgilendirmesi ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumlulukları kapsıyor. Yeni düzenleme ile öncelikle Yönetmeliğin kapsamı toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dâhil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Yönetmelik ile toplu tüketim yerlerinde menü, yazı tahtası, broşür vb. ile gıdanın adı, gıdanın bileşiminde bulunması halinde alerjen, alkol ve domuz kaynaklı bileşene ilişkin bilgilerin son tüketiciye sunulması zorunludur. İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli arkadaşlarımız Yönetmelik ilgili gerekli bilgileri sizlerle paylaşacaklar."

Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı, Yönetmeliğin uygulanma amacının gıdanın son tüketiciye sunulana kadar gıdayla ilgili bilgilendirmenin etiket yoluyla yapılması olduğunu ifade etti. Yönetmeliğin amacının birinci derecede tüketiciyi korumak olduğunu söyleyen Kırmızı, Yönetmelikle gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alan gıda işletmelerinin (Üretici- İthalatçı- Ambalajcı- Parekendeci- Toplu Tüketim Yerleri vs.) kontrolleri altında yürüttükleri faaliyetlerin gerektirdiği ölçüde tüketiciyi bilgilendirmekten sorumlu olacağını söyleyerek, 31 Aralık 2019 tarihine kadar Yönetmelik Hükümlerine uymak zorunda olduklarını bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdaların raf ömrü sonuna kadar piyasada kalabileceğini belirtti.

Konu Uzmanları Dr. Defne Bacınoğlu ve İmren Arslan'da Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantı karşılıklı soru-cevapların ardından sona erdi.