Türkiye
genelinde 6 gün boyunca ve 7 bini aşkın gıda kontrol görevlisi ile
gerçekleştirilecek gıda denetim seferberliği Manisa’da başladı.
Seferberlik
kapsamında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ile 81 İl
ve İlçelerinde, 6 gün boyunca eş zamanlı denetimler gerçekleştirilecek.
Denetimlerde,
her gün bir ürüne odaklanılacak. Süt ve süt ürünlerinden başlayacak
denetimlerde, unlu mamuller, et ve süt ürünleri gibi halkın en çok tükettiği
ürünler öne çıkacak.
Ürün
bazlı gerçekleştirilen gıda kontrolünün ilk gününde Manisa İl genelinde bulunan
süt ve süt ürünleri üreten işyerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan
işyerlerinin denetimleri gerçekleştirildi. İlk gün denetimlerine; Manisa İl
Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Gıda
ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı ve il genelindeki tüm kontrol görevlileri
katıldı.
Denetim
sonrasında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Metin Öztürk, gıda denetimlerinin
yıl boyunca da aralıksız devam ettiğini ifade ederek; “Bilindiği üzere, 5996
sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereği, gıda
zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının
sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde gıda güvenirliğine yönelik
denetimler; Bakanlığımıza bağlı 81 İl Müdürlüğü ve İllere bağlı
yetkilendirilmiş İlçe Müdürlüklerinde çalışan kontrol görevlilerimizce yürütülmektedir.
17-22 Şubat 2020 tarihlerinde denetim seferberliği başlatılmış olup bu kapsamda;
et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, ekmek ve ekmek
çeşitleri ile unlu mamul üreten işyerleri, kasap ve şarküteri ile bakkal,
market, büfe vb. iş yerleri, okul kantinleri ve yemekhaneleri (üniversite
kampüsleri dahil) ve lokanta-restoran, dönerci, fastfood vb. toplu tüketim
yerlerine eş zamanlı denetimler gerçekleştirilecektir. Denetim seferberliğinde İl
ve17 İlçemizdeki toplam 235 kontrol görevlilerimizle denetim faaliyetlerimiz yoğun
bir şekilde sürmektedir” dedi.
Denetimlerde
görülen aksaklıklar konusunda öncelikle işletmelere süre verildiğini, gerektiği
hallerde idari yaptırım uygulandığını ve gene gerekli görülen hallerde numune
aldıklarını söyleyen İl Müdürü Öztürk, numuneler analiz edildikten sonra
uygunsuzluk tespit edilmesi halinde yasal işlem uygulandığına dikkat çekti.
Metin Öztürk; “Çiftlikten sofraya, ham maddenin başlangıcından son mamule kadar
her aşamada denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Kontrol planları kapsamında risk
esasına göre uygun sıklıkta, haber vermeden hassasiyetle denetimlerimizi
gerçekleştiriyoruz. Amacımız
vatandaşlarımızın güvenli gıdalara ulaşmasına yardımcı olmaktır.
İl
Müdürlüğümüz ve 17 İlçe Müdürlüğümüz olarak 2019 yılı içerisinde 29.277 adet
gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. İdari yaptırım uygulanan denetim sayısı
379’dur. Denetimlerde toplam 1.936 adet numune alınmıştır. Bunlardan 1.818
adedi uygun, 103 adedi uygunsuz bulunmuştur. 15 adet numune sonuçlanma
aşamasındadır” dedi.