T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Erken Uyarı Sistemi Manisalı Çiftçilerin Hizmetinde

Yayın Tarihi : 18.03.2020

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Manisa Büyükşehir Belediyesi arasında "Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu Kurulması" konusunda protokol imzalandı.

Protokol ile 24 adet istasyonun Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne tahsisi sağlanıyor. Protokol kapsamında üreticilerin, hava şartlarından doğacak olumsuzluklar karşısında önlem alabilmelerini sağlamak amacıyla, daha önce 14 adet Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu alan Manisa Büyükşehir Belediyesi, 24 adet yeni istasyon daha alacak.

İmza töreni sonrası görüşlerini aktaran İl Müdürü Metin Öztürk, "İlimizde toplam 16 erken uyarı istasyonumuz vardı. İmzalanan protokolle birlikte 24 yeni erken uyarı istasyonu daha sahada olacak ve toplam sayımız 40'a ulaşacak. Buradan aldığımız verileri bizlerde çiftçilerimize ileteceğiz. Erken Uyarı Sistemi ile üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgâr hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi gibi bilgilere sahip olacak. Ayrıca don ve fırtına uyarısı, iklime ve zararlılara karşı erken uyarılar, ilaçlama ve sulama önerileri de sistem sayesinde öğrenilerek, ürünlerdeki verim ve kalitenin artması sağlanacaktır. İlaçlama ve sulamadaki kayıpların önüne geçilecektir" dedi.

Sistemin, çiftçilerinin ürünlerine kullanacakları gereksiz ilaçlamaları engelleyerek girdilerinin azaltılmasına, dolayısıyla düşük maliyetlerle ürün veriminin ve kalitesinin arttırılmasına fayda sağlayacağına dikkat çeken İl Müdürü Öztürk; "Bunun yanında tahmin ve erken uyarı sisteminden alınacak verilere göre ilan verilerek doğru zamanda doğru ilaçlamanın yapılması sağlanacaktır.  

Manisa'da bağcılığın İl ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkısı yüksektir.  Proje sayesinde verim kayıplarının azaltılması ile sürdürülebilir üzüm üretimi ve üzüm üreticilerinin ekonomik kazanımları artacaktır.

Uydu vasıtasıyla program takibi sonucunda, meyve, sebze ve hububat hastalık ve zararlılarına karşı pestisitlerin, zamanında ve ilaçlama eşikleri dikkate alınarak kontrollü bir şekilde uygulaması sağlanmış, birim başına yapılan ilaçlama sayısı %40–50 oranında azaltılmıştır.

Ürünlerde kalıntı etkileri tolerans sınırına çekilerek, iç piyasa için güvenli ve özellikle ihracata yönelik mahsul alma imkânına kavuşulmuş ve hem de pestisitlerin toprak, su ve çevre üzerine olan olumsuz etkileri en aza indirgenmiştir" dedi.

Tahmin ve Erken Uyarı Sisteminden aldıkları verileri çiftçilerin telefonlarına sms yolu ile gönderdiklerini belirten Metin Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, üreticilere hayırlı uğurlu olması temennisiyle açıklamalarını sonlandırdı.

17.03.2020 tarihinde Manisa Büyük Şehir Belediyesi'nde imzalanan protokol törenine; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Gündoğar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Yıldırım ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta katıldı.