Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihi her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 44'cü kez kutlanan Dünya Gıda Gününün ana teması “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" olarak belirlenmiştir.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce İl Müdürlüğümüz 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü etkinliğinde, gıdanın önemini aktaran sunumlar ve video gösterimleri gerçekleştirilirken, İl Müdürlüğümüzün organizasyonunda “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" konulu panel düzenlendi.
Etkinliğin açılışında konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Her yıl Birleşmiş Milletlerin kuruluş günü olan 16 Ekim, Dünya Gıda olarak kutlanmaktadır. 50'den fazla dilde 150'den fazla ülkede 16 Ekim Dünya Gıda Günü bu yıl 44. kez kutlanıyor. Ve bu yılki tema hakikaten dünyanın içerisinde bulunduğu durum ve konjonktür adına da önemli bir temayla kutlanıyor. Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir yaşam için gıda hakkı. 8 milyar dünya nüfusunun içerisinde 733 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği bir dünyayı yaşıyoruz. Tüm bilim insanları dünyada 8 milyar insanı doyuracak yeter miktarda gıda olduğunu ifade ediyorlar. Fakat bu ifadeye rağmen bunun yüzde 10'u bir insan kitlesi açlıkla mücadele ediyor. Dolayısıyla dünyanın içerisinde olduğu bu durumda elbette ki bu yılki bu tema ayrı bir anlam ifade ediyor. İnsanın temel ihtiyaçlarından biri olan gıda tüketimi konusunda da elbette sorumluluklarımız var. Tabii bu sorumlulukların başında tarladan çatala kadar tüm bunun resmi süreçlerini yürüten, yöneten üretimden sofraya katan tüm zincirlerin sorumlusu olan Tarım ve Orman Bakanlığı olarak da bu sorumluluğun bilincinde tüm çalışmalarımızı, projelerimizi ve denetim gerekliliklerini yerine getiriyoruz. İlimizde 216 gıda kontrol görevlisiyle geçen yıl toplamda 27 bin 417 denetim gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de bu sayı 16 bin 724'e ulaşmış durumda, yılsonuna kadar da çalışmalarımız denetimlerimiz devam edecek. Tabii güvenilir gıdaya da her insanımızın erişim hakkı var. Bakanlık olarak da güvenilir gıdayla ilgili de sorumluluk tarafımıza ait. İl Müdürlüğü olarak da bakanlığımızın talimatları, yayınladığı mevzuat ve kurduğu sistem üzerinden elimizdeki tüm bu gıdayla ilgili süreçleri yönetmekte yürütmekteyiz. 2023 yılında gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızla toplamda 1778 numune alarak Manisa'mızı Türk insanımızı ve önemli bir ihracat ili olmamız hasebiyle aslında tüm dünya insanında güvenilir gıdayla buluşması anlamında önemli çalışmalara imza attık. Bugün de 2703 numuneyle çalışmalarımız devam ediyor. Sayın valimizinden ilimize gelir gelmez hemen ilk etapta sürdürülebilir tarımla ilgili, güvenilir gıdayla ilgili, tarım ve çevre ilişkisiyle ilgili talimatları ve proje yapma talimatlarını aldık. Bunun üzerine de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, sürdürüyoruz." dedi.
Programda konuşma yapan Valimiz Vahdettin Özkan, tarladan soframıza gelen gıdanın her aşamasının izlenebilir olmasının, vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimi, tüketici sağlığının korunması ve ülkemizde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlarda daha çok talep görmesine katkı sağlayacağına dikkat çekti.
Yaşanan iklim değişikliği sebebiyle günümüzde gıdanın stratejik önemine vurgu yapan Vali Özkan, “Temamız çok iyi seçilmiş. İnsanın en temel isteği olan yaşam kalitesini artırmak ve geleceğe güvenle bakmak için tüm insanlığın bir dayanışma içerisinde olması, evrensel insan haklarını benimsemesi önemlidir." dedi.
Gıda hakkının en temel insani haklardan olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Gıda hakkı ve diğer insani haklarda ki olumsuzluklar, insani değerlerden uzaklaşmak ve hukuk sisteminin iyi inşa edilip, icra edilmemesinden kaynaklanıyor. Ama bunlar iyileştirmeye açık alanlar. Özellikle son dönemlerde Tarım ve Orman Bakanımız başta olmak üzere diğer bütün paydaşlarıyla beraber hem sürdürülebilir iyi bir tarımsal yapını inşa edilmesi hem de icra edilmesi açısından önemli çalışmalar yapılmaktadır. Temel insan hakkı olan sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimi kolaylaştırmak için yöntem ve mekanizmalar kurup işlettiği için Bakanlığımıza teşekkür ederiz. Geleceğimiz açısından gıdaya erişim, sağlıklı bitkisel ve hayvansal üretim, kırsal kalkınma konularında neler yapmamız gerekiyor planlamalı ve yeterli sağlıklı gıdaya erişim için mesnet teşkil eden süreçleri iyi takip edip analiz etmeliyiz. Bu da sağlıklı bir tarımsal yapıyla mümkün olacaktır." dedi.
Bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili mevcut durumu değerlendiren ve bu alanlarda dünyadaki rekabet gücümüzü artıracak çalışmaların önemini vurgulayan Vali Özkan, “Bunun için ilgili kamu kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, belediyelerimizin, gençlerimizin, çevre severlerin, tarım severlerin kalkınmayı misyon edinmiş bütün kurumların öncelikle durum analizi yapması gerekmektedir. Bu durum analizinden sonra hedeflerin net bir şekilde belirtilmesi, bu hedeflerin tahakkuku için bir iş merdiveni oluşturulması önem arz etmektedir. Bu çalışmalarda bütün birimler arasında sağlıklı bir iletişimin olması önemli. Bu bizi gitmek istediğimiz hedefe doğrudan sağlıklı, hızlı ve kaliteli bir şekilde götürecektir. Özellikle tarımsal faaliyetlerimiz, bitkisel ve hayvansal üretim, kırsal kalkınma ve bunların yan bağlantılarıyla çok sektörlü, çok aktörlü bir alan. Bu sebeple toprak ve emeğin; verimlilik, sürdürülebilirlik ve çevreyle bileşimi sağlanmalıdır." Şeklinde konuştu.
Gençlerimizin toprakla teması, alın terini önemsemesi, öncelemesi ayrı bir katma değer oluşturuyor diyen ve gençlerin bu tür etkinliklere katılımının ve duyarlılığının sevindirici olduğunu söyleyen Vali Özkan, gençlerimiz hem geleneği hem de bilgi teknolojilerini çok iyi bir şekilde özümseyerek gelecekle ilgili güvence mekanizmaları üretmek için çalışacaklardır dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Bilgi teknolojilerinin bu alanda kullanılması önem arz ediyor. Sağlıklı gıdanın üretimi ve bu gıdaya erişim yönünde ulusal düzeyde yapılan stratejik hedefler zaten belirlemiş. Tarım, kırsal kalkınma, sağlıklı bir çevre, sağlıklı gıdaya erişim ve özellikle güvenilir gıda noktasında ulusal düzeydeki eylem planlarının il düzeyinde de yapılması, ilçe düzeylerinde yapılması lazım. Arkadaşlarımız bu konuda bakanlığımızın vermiş olduğu hedefler doğrultusunda belli çalışmalar yapıyordur. Fakat bunu sektör ve alan bazlı, hangi kurum nerede ne yapacak bütün bunları ele almamız gerekiyor. Ayrıca çok daha izlenebilir, çok daha katılımcı bir eylem planının yapılması önem arz ediyor. Bunu inşallah hep beraber yapacağız ve icra edeceğiz."
Vali Özkan konuşmasının devamında “Aslında gücü elinde tutan aktörler, devletler, uluslararası örgütler ne yazık ki sürekli hakkaniyete dahil olarak hareket etmiyorlar. Bu da bir sürü sapmayı beraberinde getiriyor. Hukuk sistemini, insan haklarını kendimize düstur edinerek dünyadaki bu sapmaları iyileştirilmeli. Gençlerimizin bu noktadaki duyarlılığı bir diğer güvence mekanizmamız. Uluslararası sisteme rağmen bizim yerelde yerli, kendi memleketimize, kendimize yetecek kadar üretimin yapılmasını sağlayacak mekanizmaları üretip sürdürülebilir bir şekilde işletmemiz önem arz ediyor. Özellikle gençlerimizi tebrik ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız, mesai arkadaşlarımız, üniversitelerimiz, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, emektarlarımız, alın teri döken çiftçilerimizin yapmış olduğu faaliyetler çok kıymetli. Sağlıklı ve güvenli gıda üretimimiz devamlı olsun." dedi.
Konuşmaların ardından Sayın Valimiz ve Protokol, Gıda ve Yem Şubemiz ile İlçe Müdürlüklerimizin ortaklaşa hazırladığı coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret ettiler.
Program, Moderatörlüğünü Gıda Mühendisi Damla Bilgin'in yaptığı; İzmir Ekonomi Üniversitesinden Gastronomi Bölüm Bşk. Dr. Betül Öztürk, Şef, Menü Danışmanı Dilek Yetkiner, Manisa Gastronomi Derneği Başkanı Gizem Tarım, La Lorraine Unlu Mamüller Ürün Geliştirme Müdürü Serdar Meriç'in katıldığı “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" konulu panel ile son buldu.
16.10.2024 tarihinde düzenlenen Dünya Gıda Günü programına; Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa İl Sağlık Müdürü Erol Karaca, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, İl Müdür Yardımcıları Mustafa Gündoğar, Serdar Mersinli, Ali Gök, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Defne Bacınoğlu, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Akademisyenler, Sektör Temsilcileri, Öğretmen ve Öğrenciler ile İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeller katıldı.