Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, her bir satış noktası için Gübre Dağıtıcılık Belgesi almak zorundadır. (05.02.2016 tarih ve 29615 sayılı Resmi Gazete) Bunun için işyerinin bulunduğu il müdürlüğüne, Bayilik Sözleşmelerinin ve vergi levhasının fotokopisi ile birlikte aşağıdaki bilgileri içeren bir dilekçe ile müracaat ederler.
1) Gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası.
2) Tüzel kişiler için vergi numarası varsa MERSİS numarası.
3) İş yerinin ve varsa deposunun açık adresi.
4) İletişim Bilgileri.(Telefon,Cep Telefonu,E-Mail bilgileri)
Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler bu maddenin yürürlülüğe girdiği tarihten (05.02.2016 tarih ve 29615 sayılı Resmi Gazete) itibaren 3 ay içerisinde Gübre Dağıtıcılık Belgesi almak zorundadır.Aksi halde Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırım kararları uygulanır.
NOT:
A) Dağıtıcının il içinde adres değiştirmesi durumunda, il müdürlüğünce yeni adres bilgilerine istinaden Gübre Dağıtıcılık Belgesi güncellenir.
B) Dağıtıcılık faaliyetine son vermek isteyenler, il müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler. Gübre Dağıtıcılık Belgesi il müdürlüğünce iptal edilir.
C) Dağıtıcı her bir satış noktasında Gübre Bayi Denetim Defteri bulundurmak zorundadır.Gübre Bayi Denetim Defterini İl Müdürlüğümüz Döner Sermaye İşletmesinden temin edebilirler.
İŞYERİ VE DEPOLARDA ARANACAK ŞARTLAR
1) Satış yerleri nem almayan kuru, yağmur ve güneşin etkilerinden korunmuş, temiz, gerektiğinde ısıtma, soğutma ve havalandırma imkânına sahip alanlardır.
2) Pencereler, yığma yüksekliğinin üzerinde olur ve muntazam havalandırma sağlanır.
3) Yığın yüksekliği altta kalan ambalajlardaki gübrelerin fiziksel özelliklerini bozmayacak şekilde olur ve yangın söndürme tertibatı bulundurulur.
4) Gübreler, gıda maddeleri ile birlikte satılamaz. Yem ve tohum ile beraber satılması halinde ise birbirlerini etkilemeyecek şekilde ayrılır.
5) Bünyesinde % 28'den fazla nitrat ihtiva eden gübrelerin piyasaya arz edildiği ve depolandığı yerlerde aranan ilave şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Torbalı gübre yığın yüksekliği kiriş, saçak veya aydınlatma teçhizatından en az bir metre aşağıda olur. Ayrıca acil durumlarda yardım sağlanmasına yönelik olarak yığınların arasında en az bir metre geçiş mesafesi bulundurulur.
b) Bu tür gübreler gübre dışında herhangi bir madde ile beraber depolanmaz.
c) Gübrelerin kanalizasyon ve su kanallarına karışmaması için gerekli tedbir alınır.
ç) Sigara içilmeyeceğine dair levha kolayca görülebilecek yerlere asılır.