Bitkisel gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ithalat işlemleri aşağıda belirtilen mevzuatlar kapsamında Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. İthalat işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler için şu mevzuatlara bakılmalıdır;
-5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanunu (13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete),
-Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Kontrollerine Dair Yönetmelik (17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete),
-Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Denetimi:2025/5)
-Bitkisel Gıda ve Yem ile Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelerin İthalat Kontrollerine Dair Uygulama Talimatı (14.08.2013 tarih ve 31392 sayılı Bakanlığımız Talimatı)
İthalat işlemleri “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine (GGBS) Firma Kaydı", “Ürün Bildirimi", “Sevkiyat Bildirimi" ve “Fiili İthalat Dosya Başvurusu" olmak üzere 4 basamakta gerçekleştirilmektedir. Ürün bildirimi onayı basamağı İl Müdürlüğümüz yetkisinde bulunmamaktadır. Yetkili İl Müdürlüklerince ürün bildirimi onaylandıktan sonra sevkiyatı İlimiz sınırlarında gerçekleştirilecek başvuruların sevkiyat bildirim işlemleri İl Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.
GGBS'ye Firma Kaydı Yaptırılması
İthalat işlemleri GGBS üzerinden gerçekleştirildiği için ithalatçı firmaların GGBS'ye kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Bakanlığımızca düzenlenen işletme kayıt/onay belgesine sahip firmalar GGBS'de hali hazırda kayıtlı oldukları için bu işlemi yaptırmalarına gerek yoktur. GGBS'ye ihracatçı ya da üretici olarak kayıtları yapılmış yabancı firmaların yeniden kayıt ettirilmesine gerek yoktur.
İthalatçı Firma Kaydı İçin : Dilekçe, Vergi Levhası Fotokopisi, Ticari Sicil Gazetesi Fotokopisi, Vekaletname, Döner Sermaye Makbuzu Nüshası (2025 yılı için firma başına 300 TL)
Sevkiyat Bildirimi
İthal edilmek istenen ürün için “Ürün Bildirimi" onayı alındıktan sonra sevkiyat bildirimi gerçekleştirilir.
- “ggbs.tarim.gov.tr" adresinde yer alan “GGBS ve BİTKİSEL GIDA VE YEMİN İTHALAT ÖN BİLDİRİM İŞLEMLERİ " bölümüne tıklanır.
-Açılan sayfada “Bitkisel Gıda ve Yemin İthalat Ön Bildirim İşlemleri" bölümüne tıklanır. Daha sonra ürün bildirim numarası ve sorgulama şifresi girilerek sorgulama yapılır.
-Açılan sayfada sorgulama şifresi tekrar girildikten sonra sayfanın sağ üst bölümünde yer alan “Yeni Kayıt" yazılı bölüme tıklanarak sevkiyat bildirim ekranına ulaşılır. Ürün bildirim aşamasında girilen veriler ve yüklenen belgeler otomatik olarak sevkiyat bildirim ekranına taşınır.
-Ön bildirime ait belgeler bölümüne bakıldığında sadece sertifika bölümünün yanındaki yükle butonunun aktif olduğu görülür. Yükle butonuna tıklanarak sevkiyatla ilgili sertifika ve tercüme bürosunda yaptırılmış onaylı çevirisi sevkiyat bildirimine eklenir. Sevkiyatla ilgili eklenecek sertifika dışında bir belge varsa yine bu bölüme eklenir ve açıklamalar bölümünde belirtilir. Ayrıca yüklenen sağlık sertifikasının ve içerik belgesinin aslı daha önce kullanılmış ise aslının yer aldığı sevkiyat bildiriminin numarası açıklamalar bölümünde belirtilmelidir.
-Daha sonra sırasıyla;
*Sevkiyat Yeri (……….Gümrük Müdürlüğü),
*Antrepo/Gümrüklü Alan,
*Gümrük Müdürlüğüne Tahmini Varış veya Kontrolün Yapılacağı Tarih,
*GTİP numarası,
*Sertifika Numarası,
*Sertifika Tarihi,
*Yükleneceği Ülke,
*Taşıma Bilgileri (Kara yolu, Deniz yolu, Hava yolu vb),
*Ürün Miktarı (kg, litre veya adet olarak belirtilir),
verileri girilir ve “Onaya Gönder" butonuna tıklanarak sevkiyat bildirimi onaya gönderilir.
Sevkiyat bildirimleri İl Müdürlüğümüz tarafından incelenir. Düzeltilebilen eksiklik tespit edilmesi durumunda “Açıklama İl Müdürlüğü" bölümüne yazılarak Sevkiyat Bildirimi ithalatçı firmaya gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için iade edilir. Düzeltilemeyecek eksiklik tespit edilmesi durumunda sevkiyat bildirimi red sebebi yazılarak reddedilir. Herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemesi durumunda İl Müdürlüğü Randevu Tarihi bölümüne resmi kontrolün gerçekleştirileceği tarih ve resmi kontrolle ilgili verilmek istenen bilgiler mevcut ise “Açıklama İl Müdürlüğü" bölümüne yazılarak sevkiyat bildirimi onaylanır. Randevu tarihinde belirtilen zamana kadar fiili ithalat dosyası Müdürlüğümüz kayıtlarına ulaştırılmalıdır.
Fiili İthalat Başvuru Dosyası:
Ürün bildirimi ve sevkiyat bildirimi aşamasında dijital olarak beyan edilen tüm asıl belgeler (Sağlık sertifikası, içerik belgesi vb.) “Bitkisel Gıda ve Yem ile Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelerin İthalat Kontrollerine Dair Uygulama Talimatı" ekinde yer alan “İthalat Başvuru Formu (Ek-2)“ ile birlikte Müdürlüğümüz evrak kayıt bölümüne sunularak kaydı gerçekleştirilir.
Fiili ithalat başvuru dosyası ilgili teknik personele ulaştırıldıktan sonra ürün bildirimi ve sevkiyat bildirimi aşamasında beyan edilen bilgi ve belgelerin fiili ithalat başvuru dosyasındaki bilgi ve belgelerle uyumlu olup olmadığı, bu bilgi ve belgelerin ilgili mevzuatlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. İnceleme neticesinde herhangi bir eksiklik ya da mevzuata aykırılık tespit edilmeyen fili ithalat başvuruları için “Doküman Kontrolü", “Kontrol" ve “Analiz" olmak üzere 3 farklı resmi kontrol uygulaması gerçekleştirilmektedir.
İthalat Başvuru Formu (Ek-2)