Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında düzenlenen 2016 yılı 1. Dönem İl Teknik Komitesi Toplantısı yapıldı.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin başkanlığında düzenlenen toplantıya Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Halil Karadeniz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Uğur Özgür İnci, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile İl Müdürlüğü konu uzmanları katıldı.
Toplam 18 üyenin 13'ünün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak tarafından yapılan kısa bir durum değerlendirmesinin ardından Manisa İlindeki tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetlerinin sahadaki uygulamaları komite üyelerine aktarılarak bilgilendirmelerde bulunuldu.
İl Konu Uzmanı Mehmet Batman, uygulamada gelinen son noktayı ve uygulamanın daha iyi olabilmesi için neler yapılması gerektiğini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Hizmette yaşanan sorunları ve mevzuat değişikliği gereken hususları Bakanlığa aktardıklarını ifade etti.
Toplantıda söz alan Akhisar Ziraat Odası Başkanı ve Manisa Ziraat Odaları Temsilcisi Ahmet Akbuğa, Manisa İlinde maksimum sayı ile danışmanlık hizmeti vermekte olduklarını, uygulamada karşılaştıkları güçlükleri ve çözüm önerilerini dile getirdi. Ahmet Akbuğa, Akhisar'da halen istihdam ettikleri danışman sayısının çiftçi taleplerini karşılayamadığını, danışman sayısının arttırılması gerektiğini ifade etti. Gerek Akhisar'da, gerekse Manisa İlinde danışman istihdam ederek, danışmanlık hizmeti vermekte olan 13 adet Ziraat Odası'nın kendi bütçe imkanları ile bu hizmeti yürütmesinin zor olduğunu, Bakanlığın hizmet veren kişi ve kurumları desteklemesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "2014 yılında tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kurumlarda gerekli denetimler yapılmış olup, yapılan denetimler sonucunda ilimizde cezai işlem gerektiren bir hususla karşılaşılmamıştır. Mevzuatlara uygunluk çerçevesinde ilimizde çalışmalarımız devam etmektedir. İlimizde tarımsal danışmanlık yetki belgesi talepleri ve ilave danışman istihdamı talepleri sürekli artış göstermektedir" dedi.
Tarımsal danışmanlık uygulamalarının sıkıntılarını bildiklerini ve her platformda geliştirilmesinden yana İl Müdürlüğü olarak düşünce ve önerilerini aktardıklarını ifade eden Hasan Çebi, konunun ve konuyla ilgili uygulamaya konulan mevzuatın, sadece Manisa iline ait olmadığını, ülkesel bir uygulama olduğunu dile getirerek Ziraat Odaları'nın da Bakanlık düzeyinde görüş ve taleplerini iletmeleri gerektiğini söyledi.
Toplantı sonunda komite üyeleri, halen görev yapan danışmanların hizmet kalitelerinin ve bilgi birikimlerinin daha da artması için hizmet içi eğitimlere önem verilmesi gerektiğine değinerek toplantıyı sonlandırdılar.