"Ekmeğini Koru Projesi" Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası arasında hazırlanan işbirliği protokolünün imzalanmasıyla başladı.
22.03.2022 tarihindeki, Ekmeğini Koru Projesi Protokol İmza Törenine; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Defne Bacınoğlu ile projede görev alan teknik personeller katıldı.
İmza töreninin ardından projenin ilk aşamasında, ekmek israfının önemi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı İlçelerinde faaliyet gösteren fırın yetkilileri ve çalışanlarına eğitim düzenlendi.
Eğitimde; Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Kayaardı, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Defne Bacınoğlu ve Müdürlüğümüz Gıda Mühendisleri tarafından "Fırınlarda Gıda Güvenilirliği ve Hijyeni", "Gıdada Sürdürülebilirlik ve İzlenebilirlik", "Etiket Okuryazarlığı", "Gıda Kaybı ve İsrafı", "Ekmek İsrafının Önemi", "Atık Yönetimi", "Ekmek ve Ekmek Tebliği" konularında sunum gerçekleştirildi. "Ekmeğini Çöpe Atma, İsrafa Ortak Olma!" sloganıyla ekmek israfını önlemeye yönelik yapılacak çalışmalar ve etkinlikler konusunda bilgi verildi.
Ekmek israfının günümüzün en önemli konu başlıklarından biri olduğuna dikkat çeken Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; "Ekmeğini Koru Projesi ile ekmek israfının önemi ve ekmek israfının engellenmesine yönelik farkındalık çalışmaları ve etkinlikler düzenlenecektir. Bakanlığımızın Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında oluşturulan proje ile ekmek israfıyla ilgili bilinç arttırılmaya çalışılacaktır.
Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf edilmektedir. Ekmeğini Koru Projesi ile fırınlarda yapılacak anket ölçüm çalışmaları, ekmek israfı ile ilgili mutfak etkinlikleri, eğitimler, ekmek israfını azaltan işletmelere yönelik çalışmalarla ekmek israfı ile ilgili farkındalık arttırılmaya çalışacaktır" dedi.
Katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması, katılım sağlayan fırın yetkileri ve çalışanlarına Katılım Sertifikalarının verilmesiyle eğitim sona erdi.