Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu danışmanlığında, Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisi Özlem Öztekin'in tez projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, yeni tatlandırıcı stevia maddesinin dökme bitter çikolata üretiminde kullanılması ile stevialı dökme bitter çikolata üretildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin katılımıyla gerçekleşen lansman toplantısında, diyet ve diyabetik ürünlerde Stevialı ilk ürün tanıtıldı.
Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu yapılan araştırmalar neticesinde stevia şekerinin sağlık acısından toksikolojik hiçbir etkisi bulunmayan Stevia Rebaudiana adlı bitkiden elde edildiğini belirterek, "Stevia şekeri, tatlandırıcı piyasasında yeni bir tatlandırıcı olarak Amerika ve Belçika'da kullanılıyor. Buralarda Stevialı Coca Cola ve Stevialı Endüstriyel Çikolata üretimleri yapılıyor. Türkiye'de ilk defa yaptığımız bu çalışma kapsamında Manisa'da Gustabella firması ile yeni tatlandırıcı stevialı dökme bitter çikolata üretimine başladık. İnovatif üründe çikolata kalite özelliklerini kapsayan stevialı dökme bitter çikolata, yakın zamanda piyasaya girmeye hazırlanıyor" dedi.
Stevianın, insülin duyarlılığı hususundaki çalışmalarıyla diyabet tedavisini olumlu yönde etkilediğinin bilindiğini ifade eden Tokuşoğlu, "Stevianın Steviosid adlı etken glikozik şeker maddesi normal çay şekerine yani sakkaroz şekerine göre 250-300 kat daha tatlı olarak algılandığı biliniyor. Bu noktada, bir tutam Stevia bitkisinden elde edilen şeker, bir litre içeceği tatlandırmaya yetecek düzeyde şeker içermektedir" dedi.
Doç. Dr. Tokuşoğlu, Stevianın kalori değerinin de sıfır olduğunu vurgulayarak, "Diğer tatlandırıcılardan daha üstün özelliklere sahip olan stevianın, günümüzde çok tüketilmekte olan çikolatalara işlenmesini sağlamak, diyet yapan kişilere veya diyabet hastalarının tüketimine daha uygundur. Sıfır şekerli ve toplamda daha düşük kalori değerine sahip stevia ile sağlıklı, doğal tatlandırıcılı çikolata elde edilmiştir. Stevianın diğer tatlandırıcılı ürünlerde olduğu gibi ağızda yanma tadı bırakmaması, metabolizmal yan ürünleri olmaması, ısıl işleme dayanıklı olması, insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin bulunması aynı zamanda kan şekerini düzenleyici etkilerinin olmasının yanında, kalori kısıtlamasına da olanak vermesi Stevia şekerine ait önemli özelliklerdir" dedi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise Stevia Rebaudiana olarak bilinen Stevia'nın, ana vatanının Güney Amerika olduğunu, tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri kullanıldığını söyleyerek, "Stevia Rebaudiana şeker otu olarak bilinmektedir. Günümüzde Kolombiya, Meksika, Uruguay, Guatemala, Peru, Güney Kore ve Japonya'da yetiştirilmektedir. Yabani küçük çalı türü özelliğindeki bu bitki, daha çok nemli ortamlarda, ortalama 25 derecede, 2300 ile 2900 metre rakımlarda yetişmekte ve boyu 60 – 90 cm kadar büyümektedir" dedi.
Stevia bitkisinin daha önce Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından bir dönüm arazide üretilerek, bir yılda 4 ton civarında ürün elde edildiğini söyleyen Çebi, "Stevia bitkisinin Manisa iklimine uygun ortam sağlayıp sağlayamayacağı proje kapsamında yapılacak çalışmalar neticesinde ortaya çıkacak. Bu konuda Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doçent Dr. Özlem Tokuşoğlu ile çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de ilk defa stevialı çikolatayı üretmiş olduklarından dolayı çok memnun olduklarını dile getiren Gustobella firma yetkilisi Ali Rıza Dane "Doçent Dr. Özlem Tokuşoğlu ile sürdürdüğümüz çalışmaları ürün yelpazemizdeki sütlü tatlılarda ve diğer pastacılık ürünlerinde de sürdürüp, Türkiye'ye sağlıklı diyetetik ve diyabetik ürünler sunmaya devam etmek istiyoruz" dedi.