Türkiye'de üzümün başkenti Manisa'da Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün hasadı başladı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin işbirliğinde Alaşehir İlçesi Yeniköy Mahallesinde Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzüm Hasat Programı düzenlendi.
17.08.2023 tarihinde düzenlenen programa; Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Akkaynak ile üreticiler katıldı.
Heyet, üreticilerle birlikte üzüm hasadı gerçekleştirdi. Hasada ilişkin değerlendirmelerde bulunana Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, “Yaş üzümümüzün ilk hasadına başlıyoruz. Sembolik olarak bugün bir bağda bir araya geldik. Manisa genelinde yaklaşık 900 bin dönüm alanda çekirdeksiz Sultani üzüm üretimi yapılmaktadır. Bu sene de inşallah üretimimizi ihracata yönelterek çiftimizin yüzünü güldüreceğiz. Güzel bir sezon olmasını diliyoruz" dedi.
Yıllık 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretiminin yapıldığını ve üretimde dünyada 6.sırada yer alındığını ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; “2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10.sırada yer aldığımız sofralık üzümün %60'ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. Değer olarak da 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirmişiz. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı düşünüyorum" dedi.
Üzümün yılın 12 ayı ilgilenilen, üretimi özen isteyen bir ürün olduğuna vurgu yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Bugün yurtdışına taze olarak göndereceğimiz üzümün hasadının gerçekleştiği bir bağdayız. Sultani çekirdeksiz üzümün diğer çeşidi olan kuru halini de hem iç piyasa hem dış piyasa ile yakında buluşturacağız. Hasadı için gerekli olan %22-%24 şekerlenme oranlarını bekliyoruz. Kuru üzümün %85-%90'ı dış piyasaya ulaşıyor ve bu ihracat miktarı ülkemize ciddi oranda döviz girdisi sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda kuru ve yaş üzüm ihracatı toplamda 500 milyon doları geçerken bu yılki ihracatın 600 milyon doların üzerinde olmasını bekliyoruz “ dedi. Öztürk, üzüm hasat sezonunun milletimize, üreticilerimize, ihracatçılarımıza hayırlı ve bereketli olması dileklerini iletti.
Heyet daha sonra ihracatı yapılan üzümlerin işleme ve paketlemesinin yapıldığı Uçak Kardeşler firması ve Güleç Soğuk Hava ve Paketleme Tesisi' ne geçerek incelemelerde bulundu.